0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Glyptothek, München
Foto:: Glyptothek, München

I Teutoburgerskoven blev der sat en brat stopper for Roms og kejser Augustus’ march mod nord. Og det ændrede Europas fremtid.

Kontrafaktisk: Hvad nu, hvis romerne havde besejret germanerne?

Hvis ikke germanerne havde slået romerne i år 9 e.Kr., havde der måske slet ikke været noget Danmark eller dansk sprog i dag.

Kontrafaktisk
FOR ABONNENTER

Omkring år 1 blev en stor del af den kendte verden styret fra Rom under kejser Augustus. Fra at have været en mindre bystat på den italienske halvø blot 300-400 år tidligere strakte Romerriget sig nu fra floden Eufrat (i det nuværende Irak) til Europas Atlanterhavskyst.

Område efter område var blevet erobret af den effektive romerske krigsmaskine, og efterfølgende var de forskellige folkeslag blevet underlagt romersk lov. De mest fremtrædende lokale adelsmænd og krigere blev gjort til romerske borgere med dertil hørende økonomiske og politiske rettigheder, hvilket fremmede integrationen af de nye områder i det store Romerrige.

En af disse nye romerske borgere var Hermann, eller Arminius, som romerne kaldte ham, søn af Sigismund, høvding over cheruskerne, en barbarstamme, som holdt til vest for Elben. Arminius havde imidlertid en hemmelighed, som det lykkedes ham at holde skjult for romerne. Som barn overværede han en romersk legion myrde eller lemlæste beboerne i en af stammens landsbyer, og inderst inde ønskede han kun ét: hævn over romerne.