0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Portræt af C.W. Eckersberg, 1822. Teknisk Museum
Foto: Portræt af C.W. Eckersberg, 1822. Teknisk Museum

H.C. Ørsted omgivet af sine instrumenter.

Elektromagnetismen var ikke kun tysk drømmeri

H.C. Ørsted byggede bro mellem det romantiske og det rationelle. I 2020 fejredes 200-året for hans banebrydende opdagelse af elektromagnetismen.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

For 200 år siden lod den danske fysiker Hans Christian Ørsted (1777-1851) en elektrisk strøm løbe hen over en magnetnål i et kompas. Magnetnålen bevægede sig en ganske lille smule. Med denne lille bevægelse sendte Ørsted en chokbølge fra København helt til vidensmetropolen Paris og fik på sigt også forbindelse med enhver mobiltelefon i vore dage.

Den spændende begivenhed fandt sted i begyndelsen af 1820 under en forelæsning på Københavns Universitet. Med den lille bevægelse viste Ørsted, at der var en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, som fik navnet elektromagnetisme. I år fejrer vi 200-året for opdagelsen af dette fænomen, som i dag er en del af vores hverdag og gjorde Ørsted vidt berømt.

Men tilbage i 1820 lod verdens førende videnskabsmænd sig ikke sådan lige overbevise om, at Ørsted havde set noget som helst. I datidens videnskabelige hovedby, Paris, var berømte forskere overbevist om, at en forbindelse mellem elektricitet og magnetisme var udelukket. Mon ikke det var endnu et »tysk drømmeri«?, som franske Pierre Dulong (1785-1838) skrev i et brev til den svenske kemiker Jacob Berzelius (1779-1848).

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere