For 200 år siden lod den danske fysiker Hans Christian Ørsted (1777-1851) en elektrisk strøm løbe hen over en magnetnål i et kompas. Magnetnålen bevægede sig en ganske lille smule. Med denne lille bevægelse sendte Ørsted en chokbølge fra København helt til vidensmetropolen Paris og fik på sigt også forbindelse med enhver mobiltelefon i vore dage.
Den spændende begivenhed fandt sted i begyndelsen af 1820 under en forelæsning på Københavns Universitet. Med den lille bevægelse viste Ørsted, at der var en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, som fik navnet elektromagnetisme. I år fejrer vi 200-året for opdagelsen af dette fænomen, som i dag er en del af vores hverdag og gjorde Ørsted vidt berømt.
Men tilbage i 1820 lod verdens førende videnskabsmænd sig ikke sådan lige overbevise om, at Ørsted havde set noget som helst. I datidens videnskabelige hovedby, Paris, var berømte forskere overbevist om, at en forbindelse mellem elektricitet og magnetisme var udelukket. Mon ikke det var endnu et »tysk drømmeri«?, som franske Pierre Dulong (1785-1838) skrev i et brev til den svenske kemiker Jacob Berzelius (1779-1848).
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter