0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
©Fængselsmuseet
Foto: ©Fængselsmuseet

Den topmoderne Horsens Straffeanstalt skulle gøre de indsatte til gode borgere, men fængslet nærede et stort kriminelt netværk.

Tugthussagen: »Et slags Akademi for Tyveri«

Horsens Straffeanstalt blev i 1880’erne ramt af en stor skandale, da det kom frem, at både ind- og ansatte handlede med stjålne varer. Selv fængslets daglige leder deltog i ulovlighederne. Men da hammeren faldt, gik det værst ud over fangerne.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Det begyndte i januar 1883 med en åbenmundet tidligere fange ved navn Hans Jørgensen.

Efter endt afsoning i Horsens Straffeanstalt gik han rundt i hjembyen Odense og fortalte venner og bekendte om de omfattende tyverier og den tuskhandel, som florerede mellem indsatte og ansatte i det ellers så topmoderne og gennemrationaliserede fængsel. Og da eksfangens røverhistorier om livet bag murene til sidst nåede den lokale politimesters øren, rullede sagen.

Hans Jørgensen blev kaldt ind til forhør, og politimesteren tog også fat i en anden tidligere fange fra Horsens, Niels Brandt Hansen, der igen var havnet i politiets varetægt på grund af tyveri.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere