0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Ergo er morlille en sten. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet sammenlignet med Holbergs Erasmus Montanus på grund af sit argument om, at øget overvågning er lig med mere frihed.

Socialdemokrater under overvågning

Mette Frederiksens regering kritiseres for at øge overvågningen i Danmark. For 100 år siden var socialdemokraterne selv under overvågning.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Det vakte opsigt, da justitsminister Nick Hækkerup i december 2019 fra Folketingets talerstol proklamerede, at der er en positiv sammenhæng mellem øget overvågning og frihed.

Regeringens nye trygheds- og sikkerhedspakke, som indeholder en række initiativer på overvågningsområdet, ville øge trygheden for de danske borgere, lød det. Og eftersom frihed ifølge ministeren ikke kan eksistere uden tryghed, var den logiske konklusion, »at med overvågning stiger friheden«.

Ikke alle var enige i justitsministerens konklusion, som blev sammenlignet med den berømte fejlslutning i Ludvig Holbergs ’Erasmus Montanus’ (1723):