0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ari Mikael Zelenko
Foto: Ari Mikael Zelenko

3 eksperter om Genforeningen

På hvilken måde påvirker grænseproblematikken os i dag? Vi har spurgt tre af magasinets bidragsydere.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Når man skærer ind til benet, har EU’s udfordringer de senere år handlet om præcis det samme, som Europa rodede med i mellemkrigstiden: grænser og styreform.

Efter Brexit-afstemningen i 2016 måtte Europas ledere, der ellers var vant til konstant at ekspandere, vænne sig til, at en medlemsstat gerne ville forlade samarbejdet. Omtrent samtidig, fra 2015, kom der stort pres på EU’s ydre grænser med flygtningestrømmene, hvorfor hegn, der minder en del om dem, der ellers forsvandt med Jerntæppets fald i 1989, og som EU har haft som projekt at fjerne, pludselig blev rejst. Og fra øst presser Rusland EU’s nabostat Ukraine, hvilket især bekymrer de næste i rækken, dem med de dårlige historiske erfaringer: polakkerne og balterne.

Samtidig er EU’s grundværdier om demokrati og retsstat blevet voldsomt udfordret i specielt Polen og Ungarn, der bruger historien som argument for at definere disse begreber helt anderledes, end det liberale demokratiske Vesten gør.

Bliv abonnent på Politiken Historie

...og få adgang til hele artiklen og meget mere!

Læs mere