0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SMK – Statens Museum for Kunst
Maleri: SMK – Statens Museum for Kunst

Et historisk maleri: Hædersgave med stikpille

Kunsthistorikeren N.L. Høyen var motor for den nationale vækkelse i dansk malerkunst. Men hans elskede guldalderkunst er demonstrativt fraværende på Wilhelm Marstrands portræt af ham.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

I anledning af sin 70-års fødselsdag i 1868 modtog den indflydelsesrige kunsthistoriker N.L. Høyen (1798-1870) et portræt af sig selv.

På maleriet ses Høyen med sine arbejdsredskaber. Billedkunsten på staffelierne bag ham formidlede han både i Det Kongelige Billedgalleri og ved eksklusive forelæsninger hos det bedre borgerskab. På bordet bag ham ligger en bog, der er slået op på en illustreret side, formentlig for at fortælle, at Høyen også tilhørte det mere akademiske kunsthistoriemiljø på Københavns Universitet og Kunstakademiet.

Billedet blev skænket fødselaren af ’Venner og Tilhørere’, som der står på den detaljerede og sirligt udskårne ramme, og maleriets ophavsmand var kunstneren Wilhelm Marstrand (1810-1873). Meget tyder dog på, at Marstrand flettede en drilsk pointe ind i portrættet af den nationalt sindede kunsthistoriker.