0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Herskind
Illustration/grafik: Jens Herskind

Sådan kan Olgerdiget have set ud. Fund indikerer, at der kan have været en tredje palisade. Efter forlæg af Jørgen Andersen.

Olgerdiget: Den første grænse

Slesvigs historie som grænseland med en fysisk markeret grænse begynder tidligere, end man umiddelbart skulle tro. I et par årtusinder har området ageret grænse så overbevisende, at det mægtige Romerrige muligvis lod sig inspirere af Sønderjyllands grænsevolde.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Lige fra de allerældste tider har grænselandet været grænseland på godt og ondt med både rig handel og stridende naboer. Hertugdømmet Slesvigs historie som grænseland rækker nemlig meget længere tilbage i tiden end til dannelsen af hertugdømmet i 1200-tallet. Det er formentlig her, de første tilløb i hele Norden til et decideret rige blev taget. Allerede da Harald Blåtand i 900-tallet på den store sten i Jelling proklamerede, at han havde samlet Danmark og gjort danerne kristne, havde området i århundreder fungeret som både grænseregion og væsentlig magtfaktor.

I tiden omkring Kristi fødsel var området domineret af tre folkestammer. Den romerske historiker Publius Cornelius Tacitus (56-117 e.Kr.) har i bogen ’Germania’ fra år 98 e.Kr. beskrevet disse stammeforhold nord for Elben. I rækkefølge bliver anglere, varinere og eudosere (jyderne) nævnt, og der er god grund til at tro, at disse navne ikke er opfundet af Tacitus, men refererer til virkelige stammer.

Mod syd holdt anglerne til i det østlige Sydslesvig i det område, der også i dag hedder Angeln. Længere mod nord boede jyderne. Mellem anglerne i syd og jyderne mod nord levede varinerne i et område, som blandt arkæologer benævnes Over Jerstal-kredsen. Her blev en gravplads udgravet før Genforeningen, nær den lille stationsby Over Jerstal syd for Vojens.