0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
G. Webster/M/S Museet for Søfart
Foto: G. Webster/M/S Museet for Søfart

Fort Christianborg med det flagrende Dannebrog går i dag under navnet Osu Castle, og bliver brugt som Ghanas præsidentpalads. Fortet var det største danske støttepunkt på Guldkysten og en vigtig del af trekantsruten. Et fotografi af et maleri af G. Webster, af Fort Christiansborg, malet ca. 1800. Fotografiet er taget efter at maleriet var blevet restaureret i 1978 af konservator Mads Hartting, Nivå.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oprør under dæk: »Hundrede slaver i denne aktion er tabt«

Ikke alle slaver lod sig fragte til Dansk Vestindien uden at gøre oprør. Det måtte besætningen på slaveskibet ’Christiansborg’ sande i 1775.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Da besætningen på det danske slaveskib ’Christiansborg’ ved den vestafrikanske kyst 26. februar 1775 klokken 5 om morgenen lindede på lugen i skibsdækket, fik de et voldsomt chok. De havde regnet med, at der som sædvanlig nede fra mørket under dæk, hvor de øvrige mandsslaver lå lænket, ville dukke fire søvndrukne betroede slaver op for at hjælpe med skibsarbejdet.

Men i stedet kom en masse afrikanske mænd styrtende op fra lasten bevæbnet med knive og forskellige slagvåben for at bemægtige sig kontrollen over skibet.

Første mand på pletten var kaptajnen, som ilede til med en huggert i hver hånd. Tilkaldt af larmen fløj resten af besætningen ud af køjerne og stødte til, og en indædt kamp begyndte. Hvordan kunne det komme så vidt?