0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lars Hansen
Foto: Lars Hansen

Sammen med en ukendt ledsager af moderigtigt tilsnit poserer en ung Karl Lagerfeld i 1975 for Politikens fotograf Lars Hansen i forbindelse med lanceringen af en ny parfume i Magasin i København.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tyskeren, der fik historien ind i fransk mode

Karl Lagerfelds mode og design var dybt forbundet med europæisk kultur. Lagerfeld var et spejl af det 20. århundredes historie. Med hans bortgang forsvandt en af de sidste skikkelser fra ’verden af i går’.

Politiken Historie
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Karl Lagerfelds mode og design var dybt forbundet med europæisk kultur. Lagerfeld var et spejl af det 20. århundredes historie. Med hans bortgang forsvandt en af de sidste skikkelser

Det netop afdøde modeikon Karl Lagerfeld hævdede at være »tysk i mit sind, men fra et Tyskland, der ikke længere findes«. De fleste kender Karl Lagerfeld som en excentrisk og provokerende chef for modeflagskibet Chanel. For de fleste er det nok mere ukendt, at han også i ekstrem grad var historisk bevidst. Man finder mange kulturelle og intellektuelle referencer i hans liv og værk. Konteksten inden for det 20. århundredes europæiske politiske og kulturelle historie, navnlig det fransk-tyske forhold, er vigtig for forståelsen af fænomenet Lagerfeld. Der er meget gemt bag manden, som man ikke er blevet gjort tilstrækkeligt opmærksom på i modebladene eller de biografier, som indtil nu er udkommet.

Til sin påklædning, livsstil og væremåde lod Karl Lagerfeld sig inspirere af mange historiske skikkelser. For eksempel den tyske udenrigsminister under Weimar-republikken, Walther Rathenau (1867-1922), samt æstetikeren, mæcenen og diplomaten Harry Graf Kessler (1868-1937). Foruden at være velhavende var de begge højt kultiverede eksempler på den gamle tyske dannelsestradition Bildung. Begge var dandyer, ligesom Lagerfeld selv blev det. Ifølge Lagerfeld var Rathenau »den bedst klædte politiker i Tyskland«. Lagerfeld havde læst og genlæst Kesslers dagbog i 9 bind (1880-1937), som er en fremragende kilde til alt, hvad der foregik politisk og kulturelt i Europa og Tyskland fra det sene 19. århundrede over Tysklands sammenbrud efter Første Verdenskrig frem til Kesslers død i 1937.

Har du lyst til at læse videre?

Kom i gang fra 29 kr.

Læs mere