0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Frederikke Westphal: ’En kone i Ostenfelder-dragt nyder kager og drikker kaffe af det musselmalede kaffestel’, 1860. Sønderborg Slot
Illustration: Frederikke Westphal: ’En kone i Ostenfelder-dragt nyder kager og drikker kaffe af det musselmalede kaffestel’, 1860. Sønderborg Slot

En kvinde fra Ostenfeld nær Husum i Slesvig med et musselmalet kaffestel. Bemærk, at kaffen bliver hældt ned i underkoppen, som den så drikkes af.

Bønderne gjorde kaffe til nationaldrik

I dag foretrækker danskerne kaffe frem for te, men i 1700-tallet var det omvendt. Læs historien om omvendelsen fra teblade til kaffebønner, som begyndte i 1681 med 6 pund kaffe om bord på et skib fra Amsterdam.

Politiken Historie
FOR ABONNENTER

Vi kan ikke vågne uden kaffe, vi kan ikke hyggesnakke uden kaffe, svære drøftelser kræver også en god kop kaffe – og hvad skulle vi ellers servere for uventede gæster? Danskerne er et af verdens mest kaffedrikkende folk, og den mørkebrune drik har i generationer fungeret som social lim på alle niveauer i det danske samfund.

Derfor var min overraskelse stor, da jeg for nogle år siden opdagede, at Danmark i 1732 var et tedrikkerland. Baggrunden var, at jeg i Rigsarkivet havde fundet en meget stor kildesamling, der rummer lister over alle danske provinskøbmænds varelagre. Rentekammeret i København ville tjekke, om provinsens købmænd snød med tolden, samt den forrang, som københavnske købmænd havde ved import af visse varer.

Disse varelister rummer alt, hvad hjertet kunne begære i 1732 og i 1750, hvorfra de også er bevaret, f.eks. citroner, elfenbenskamme, kildevand, kniplinger, krydderier, krudt, legetøj, nathuer, olivenolie, parykpudder, pomerans, porcelæn, saltede sild, silkestrømper, tandbørster, tørret torsk, vifter, violinstrenge, og hvad man ellers lige stod og manglede.

Bliv bagklog

Som abonnent hos Politiken Historie kan du få adgang til hele vores digitale univers.

Læs mere

Annonce